هدف اصلی رشته مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، بکارگیری علوم زراعی و ژنتیک به منظور تولید محصولات غذایی است. در این رشته، دانشجویان اطلاعات علمی و کاربردی در دو حوزه راهبردی کشاورزی شامل تولید و ژنتیک گیاهی کسب میکنند. در مقطع کارشناسی، گروه برنامهای کلی در زمینه آموزش تولید و ژنتیک گیاهی با تاکید بر مبانی اصلاح نباتات و زیستفناوری دارد. برنامه تحصیلات تکمیلی در زمینه ژنتیک و به نژادی گیاهی در سطح کارشناسی ارشد برنامه ریزی شده است. اصلاح نباتات (بهنژادی گیاهی)، دستکاری ژنتیکی هدفمند گیاهان به منظور ایجاد ارقام جدید گیاهی شامل مجموعهای از صفات مورد نظر است. نقش بهنژادی گیاهی از طریق ایجاد گونههای جدیدی که دارای عملکرد بیشتر، مقاومت در برابر آفات و بیماریها، خشکی یا سازگاری به شرایط مختلف محیطی و رشدی باشند، در ایجاد امنیت غذایی بسیار مهم است.
لازم به ذکر است که تولید بذر نقش بسزایی در توسعه کشاورزی پایدار دارد. بنابراین، به دلیل نیاز استان به آموزش و تربیت کارشناسان در این حوزۀ مهم کشاورزی، این گروه آموزشی در سال 1389 با سه عضو متخصص در رشته اصلاح نباتات تأسیس شد. سپس در سال 1392، دوره کارشناسی ارشد ژنتیک و بهنژادی گیاهی با پذیرش سه دانشجو ایجاد شد. گروه آموزشی، هم اینک، دارای چهار عضو هیئت علمی با تخصصهای اصلاح نباتات و زراعت است.
در حال حاضر، گروه آموزشی دارای آزمایشگاههای اصلاح نباتات، مولکولی، گلخانه و مزرعه تحقیقاتی میباشد. اهداف اصلی برنامههای تحصیلات تکمیلی، تربیت دانشجویان برای مشاغل حرفهای است که به آنها امکان مدیریت کارهای تحقیقاتی را در زمینه اصلاح کلاسیک و مولکولی را میدهد.
حوزه تحقیقاتی
ایران در منطقه خشک و نیمه خشک واقع گردیده است. از سوی دیگر استان بوشهر، با میانگین بارندگی 246 میلیمتر از جمله استانهای با تنش آبی بالا تقسیمبندی شده است. از این رو، بخش قابل توجهی از پژوهشها در گروه آموزشی مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، به طرف تولید و اصلاح گیاهان زراعی تحت شرایط محدودیت آب و سایر تنشهای غیرزنده متمرکز شده است.
اهداف عمدۀ مورد نظر عبارتند از:
الف) بهبود ژنتیکی محصولات زراعی، سبزی و گیاهان دارویی، بویژه گیاهان سازگار با شرایط اقلیمی منطقه
ب) ایجاد مقاومت در ارقام گیاهی در برابر تنشهای زنده و غیرزنده
ج) اصلاح خرما و سایر درختان میوه گرمسیری
د) بهبود الگوی کشت در استان بوشهر از طریق اصلاح بذر گیاهان سازگار با شرایط اقلیمی منطقه