علوم باغبانی به مجموعه دانش، هنر و پیشه فنون کاشت، داشت، برداشت، پس از برداشت و بازار رسانی انواع گل، میوه، سبزی، دارویی و ادویهای گفته میشود و متخصص علوم باغبانی با دانش و هنر آموزش یافته خود در جهت اصلاح و بهبود تولید، فنآوری، کارآفرینی و اشتغال زایی محصولات باغی به فعالیت میپردازد.
گروه علوم و مهندسی باغبانی در دانشکده کشاورزی دانشگاه خلیج فارس شامل تیمی از اساتید متخصص و پرسنل مجرب و فعال، همراه با دانشجویان کارشناسی و کارشناسی ارشد در سه گرایش میوه، سبزی و گیاهان زینتی در راستای افزایش بهبود و اصلاح کیفیت و کمیت تولیدات باغی در جهت فعالیت کشاورزان و مصرف کنندگان به کارهای آموزشی و پژوهشی میپردارند. این گروه تجربیات خود در زمینههای بیوشیمی، آناتومی، گیاهشناسی و فیزیولوژی گیاهی، بهنژادی و ژنتیک، تغذیه، ازدیاد گیاهی، آبکشت، تنشها، تولید مجصولات سالم و ارگانیک، مدیریت فضای سبز، گلخانه، کشت بافت، زیستفناوری، نگهداری و پس از برداشت محصولات باغی و بازار رسانی میوهها، سبزیجات، گیاهان زینتی، گیاهان دارویی و ادویهای در اختیار پژوهشگران و کارآفرینان قرار میدهد.گروه علوم باغبانی اولین گروه دانشکده کشاورزی دانشگاه خلیج فارس در سال 1374 با هدف آموزش متخصصان آغاز به کار نمود و در حال حاضر، علاوه بر فعالیت در مقطع کارشناسی علوم باغبانی، با دارا بودن بیشترین گرایش کارشناسی ارشد در دانشگاه خلیج فارس شامل گرایش "درختان میوه"، "سبزیها" و "گیاهان زینتی" بیشترین دانشجویان ارشد را در این سه گرایش پرورش میدهد. این گروه با داشتن مزارع، باغ، گلخانه و آزمایشگاههای مجهز، فضایی مناسب برای آموزش و تحقیق را به جویندگان و کارآفرینان علوم باغبانی فراهم کرده است.
اهداف گروه علوم باغبانی
- آموزش و ارتقاء سطح کارآفرینی و اشتغالزایی به جویندگان این گرایش از علوم کشاورزی.
- راهبردهای نوین آموزش و پژوهش در علوم باغبانی مانند باغ و گلخانههای هوشمند، کاهش مصرف آب با کشتهای هیدروپنیک، تولید محصولات سالم و ارگانیک، بیوتکنولوژی و کشت بافت گیاهی در جهت افزایش سطح ارتقاء کشاورزی .
- تعییر و اصلاح الگوی کشت با توجه به برنامه های آموزشی علمی توسعه تولیدات گیاهان باغی مانند محصولات جدید میوه و سبزی، گیاهان دارویی و ادویهای، گل وگیاهان زینتی.
چشم انداز گروه علوم و مهندسی باغبانی
- ارتقاء سطح علمی کشاورزی منطقه
- تبدیل شدن به قطب علمی و کارآفرینی کشاورزی مانند تولید گیاهان کشت بافتی، کشت هیدروپنیک، محصولات گلخانهای و تنوع و بهبود گیاهان باغبانی در شرایط تنشهای محیطی
حوزه های راهبردی
تمام اهداف راهبردی علوم و مهندسی باغبانی در توانمندسازی و ارتقاء سطح علمی دانشآموختگان و کشاورزان با توجه به یافتهها و دستاوردهای جدید در جهت کارآفرینی و اشتغال است. در این راستا مهمترین حوزههای راهبردی گروه بدین صورت تعریف میشود:
- بهرهگیری از تولید گیاهان کشت بافتی
- بسط و گسترش فناوریهای نوین در گلخانه و تولیدات گلخانهای
- بهبود روشهای تولید گیاهان باغبانی در شرایط تنشزا
- بسط و گسترش روشهای آبکشت
- معرفی گیاهان و درختان جدید در راستای تغییر الگوی کشت
- معرفی و بسط دستآوردها و تجهیزات جدید علوم باغبانی
گروه علوم و مهندسی باغبانی دارای هفت عضو هیات علمی متخصص و چهار کارشناس و کارشناس ارشد آزمایشگاه و مزرعه برای اجرای برنامههای راهبردی گروه است.