زمینه: گل رز در بین گلهای شاخه بریده مهمترین جایگاه اقتصادی را داشته و از اهمیت بالایی برخوردار است، همچنین از مهمترین فاکتورهای اساسی در پرورش و پس از برداشت این گل شاخه بریده، میزان دسترسی مناسب به پارامترهای مختلف نوری می با شد.
هدف: تلفات پس از برداشت گل رز شاخه بریده در ایران، باعث می شود که میزان عرضه این محصول نسبت به سطح زیر کشت آن کم باشد. از این رو در این پژوهش تلاش شد که با بررسی اثر تیمارهای مختلف طیف نور بر عمر پس از برداشت گل شاخه بریده رز، راهکاری علمی و کاربردی در رفع این مشکل و گسترش عمر تجاری این گل ارائه شود.
روش شناسی: این پژوهش در سال 1399 به صورت آزمایشی بر پایه طرح کاملاً تصادفی در آزمایشگاه علوم باغبانی دانشگاه تهران، پردیس ابوریحان مورد بررسی قرار گرفت. در این آزمایش از پنلهای LED با شدت نور 150 مبکرومول بر متر مربع در ثانیه، در طیفهای آبی قرمز با نسبتهای 10:1، 6:1، 4:1 و تیمار تاریکی استفاده شد. در ادامه به منظور بررسی واکنش گیاه و بررسی عمر پس از برداشت گیاه از شاخص VBN که توسط شرکت هلندی آلسمیر معرفی شد به صورت روزانه استفاده شد. همچنین جهت بررسی سیستم فتوسنتزی از تست OJIP (chlorophyll a polyphasic fluorescence) به صورت یک روز در میان استفاده شد.. در روز 10 آزمایش به بررسی میزان رنگدانه های فتوسنتزی و میزان آنتوسیانین پرداخته شد.
یافته ها: نتایج مربوط به صفات بررسی شده نشان داد، طیف نوری مختلف بر عمر پس از برداشت تمامی صفات اندازه گیری شده در سطح احتمال یک درصد معنی دار بود.
نتیجه گیری: تیمار درصد مختلف طیف نوری آبی قرمز، به طور معنی داری میزان عمر پس از برداشت و پارامترهای وابسته را تغییر می دهد. این امر بسیار تحت تاثیر فعالیت و واکنش فتوسنتزی گیاه می باشد. نتایج حاصله نشان می دهد که طیف نوی آبی قرمز با نسبت 4:1 تیمار مناسب تری جهت نگهداری گلهای شاخه بریده رز می باشد. این امر به دلیل گشودگی روزنه ها در اثر افزایش طیف نور آبی و به دنبال آن، خروج گاز اتیلن از داخل برگ و همچنین افزایش تبادلات گازی در گیاه می باشد.